اگر از جمله افرادی هستید که نمیدانید برنامه نویس فرانت اند (Front End) چیست، این مقاله به شما کمک میکند تا اطلاعات خوبی در این رابطه کسب کنید. حتما اصطلاح فرانت اند یا بک اند را بارها شنیدهاید و میخواهید بدانید منظور از فرانت اند چیست. معمولا برنامه نویسیان حوزه وب وقتی به هم میرسند از هم میپرسند که فرانت اند کار هستند یا بکاند. قبل از توضیح فرانت اند لازم است ابتدا بدانیم فرانت اند چیست تا یک دید کلی از آن پیدا کنیم.
Front End چیست؟
به زبان ساده اگر بخواهیم فرانت اند را توضیح دهیم، بخش قابل مشاهده یک پروژه تحت وب را فرانت اند میگویند. یعنی هر آنچه که کاربر در مرورگر خود مشاهده میکند، جزئی از فرانت اند محسوب میشود. مثلا وقتی وارد یک وب سایت میشویم، تمامی المانهای موجود در صفحهی مرورگر از متنها گرفته تا همه اجزای آن را فرانت اند میگویند.
به عبارت دیگر تعامل بین کاربر و عوامل پشت صحنه یک وب سایت توسط فرانت اند انجام میشود. در واقع فرانت اند همان رابط کاربری یک پروژه تحت وب است که وظیفه تعامل با کاربر را به عهده دارد.
فرانت اند به دو بخش طراحی رابط کاربری و کد نویسی تقسیم میشود. در مرحله طراحی رابط کاربری، طراحان با استفاده از نرمافزارهای طراحی مثل فتوشاپ، Adobe XD، فیگما، Sketch و… طرح گرافیکی را ایجاد میکنند. پس از آن برنامه نویس فرانت اند با استفاده از Html, CSS و جاوا اسکریپت کار پیاده سازی و کد نویسی طرح را انجام میدهند. البته این کد نویسی و پیاده سازی امروزه با استفاده از فریمورکهای مختلفی مانند، بوت استرپ، ریاکت، انگولار و… به صورت بسیار اصولی و حرفهای قابل پیاده سازی است. در ادامه توضیح کوتاهی در مورد هر کدام از این موارد ارائه خواهیم کرد.
زبانها و مهارتهای لازم در برنامه نویسی Front End
افرادی که قصد دارند طراح و توسعه دهنده فرانت اند شوند باید زبانها و مهارتهای مختلفی را فرا بگیرند. کد نویسی و پیاده سازی فرانت اند با زبانهای مختلفی قابل انجام است که اصلیترین آنها HTML و CSS و جاوا اسکریپت می باشد. امروزه هر یک از این سه زبان در قالبهای جدیدی شامل نسخههای مختلف ایجاد شدهاند که در این زمینه میتوان به تایپ اسکریپت اشاره کرد که نسخه بهبود یافته جاوا اسکریپت است که با برخی از فریمورکها مانند انگولار مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه مروری بر زبانهای برنامه نویسی فرانت اند خواهیم داشت.

زبان نشانه گذاری HTML
زبان HTML یک زبان استاندارد نشانهگذاریست که بوسیلهی آن میتوان صفحات تحت وب ایجاد کرد. در واقع با استفاده از HTML بدنهی اصلی صفحات سایت ایجاد و پیاده سازی میشود. به عبارت دیگر اسکلت اصلی یک صفحه وب با HTML کد نویسی میشود.
زبان CSS
زبان CSS به منظور استایل دهی و زیبا سازی صفحات سایت مورد استفاده قرار میگیرد. بوسیله CSS میتوان به اجزای خام و بیروح HTML جان بخشید و آن را زیبا و کاربر پسند کرد. در واقع CSS طراحان سایت را قادر میسازد که بدون محدودیت خلاقیتهای خود را در طراحی صفحات سایت پیاده سازی کنند.
زبان برنامهنویسی JavaScript
در فرانت اند میتوان بوسیله جاوا اسکریپت، به پویا نمایی صفحات HTMLو CSS پرداخت. زبان جاوا اسکریپت در سمت کاربر پردازش میشود و به عبارت دیگر با کمک جاوا اسکریپت میتوان به صفحات طراحی شده جان بخشید. مثلا در صفحات اینترنتی اطلاعات یک فرم تماس توسط جاوا اسکریپت به سمت سرور ارسال میشود و از این دست موارد.
مهارت در برنامه نویسی HTML ،CSS و جاوا اسکریپت
برای تبدیل شدن به یک برنامهنویس Front-End، در مرحله اول باید بتوانید به صورت حرفهای با HTML ،CSS و JavaScript کدنویسی کنید. البته کار کردن در زمینه فرانت اند نسبت به سایر حوزههای برنامهنویسی آسانتر است و منابع بسیار زیادی نیز برای یادگیری آن وجود دارد.
آشنایی با کتابخانهها و فریمورکهای فرانت اند
به دلیل قدرت و استاندارد کدنویسی بالایی که جاوا اسکریپ دارد، فریمورکهای آن نیز امکانات بسیار زیاد و پیشرفتهای را در اختیار طراحان فرانت اند قرار میدهد. از جمله این فریمورکها میتوان Vu js ، React ،Angular و… اشاره کرد که میتوان با آنها پیاده سازیهای متنوعی را در فرانت اند انجام داد.
تسلط بر طراحی واکنشگرا
یکی از ملزومات و مهارتهای لازم در برنامه نویسی فرانت اند طراحی واکنش گرا است. یک رابط کاربری استاندارد و خوب باید به گونهای باشد که در دستگاهها و پلتفرمهای مختلف، عملکرد صفحه را دچار اختلال نکند. در واقع باید متناسب با نوع دستگاهی که در حال اجرا است، واکنش مناسب از خود نشان دهد.
مهارت در نرم افزارهای گرافیکی
قبل از پیاده سازی و کد نویسی طرح بهترین کار این است که ابتدا یک طرح گرافیکی برای آن ایجاد شود. این طرح توسط اعضای تیم مورد بررسی قرار گرفته و پس از تایید پیاده سازی شود. نرم افزارهای گرافیکی مانند فتوشاپ، Adobe XD و Figma ، Sketch و… در بیشتر مراحل طراحی یک رابط کاربری توسط طراحان فرانت اند مورد استفاده قرار میگیرند. پس یادگیری حداقل یکی از نرم افزارهای گرافیکی برای یک برنامه نویس فرانت اند لازم و ضروریست.
داشتن سلیقه در طراحی و آشنایی با اصول تجربه کاربری
یک طراح فرانت اند بایستی سلیقه و خلاقیت لازم برای خلق طرحهای زیبا و چشم نواز را داشته باشد. به گونهای که با ایجاد طرحهای کاربرپسند و جذاب بتواند توجه کاربران را به اپلیکیشن جلب نماید. علاوه بر سلیقه و خلاقیت، یک توسعه دهنده فرانت اند باید به خوبی نیازهای کاربران را بشناسد و یک تجربه کاربری خوب را برای کاربران بوجود آورد. در واقع کلید موفقیت یک فرانت اند کار، این است که در ابتدا نیازهای کاربر را بشناسد و پس از آن بتواند براساس آن نیاز، یک صفحه با تجربه کاربری خوب را طراحی و پیاده سازی کند.
عناوین مختلف برنامه نویس فرانت اند
عناوین زیادی برای افرادی که در حوزه فرانت اند کار میکنند، وجود دارد. این مشاغل بسته به وظیفهای که دارند، در میزان حقوق دریافتی هم تفاوت دارند. برخی از عناوین مهم فرانت اند عبارتند از:
- Front-End Developer
- CSS / HTML Developer
- Front-End Designer Web
- توسعه دهنده / مهندس UI (User Interface)
- Mobile / Tablet Front-End Developer
- Front-End Expert SEO
ضرورت یادگیری برنامه نویسی فرانت اند
امروزه هر کسب و کاری برای برقراری ارتباط با مشتریها و کاربران خود به یک پلتفرم نیاز دارد. وظیفهی یک برنامه نویس فرانت اند، طراحی و توسعهی این پلتفرم است. به همین خاطر، برنامه نویس فرانت اند یک شغل پردرخواست در بین مشاغل برنامه نویسی محسوب میشود. در ابتدا بعد از تسلط بر ضروریات این حوزه (HTML,CSS,JavaScript و…) و تبدیل شدن به یک توسعه دهنده فرانت اند، میتوانید سایر مباحث مربوط به وب مانند بکاند را شروع کرده و در نهایت به یک برنامه نویس کامل و جامع و به اصطلاح Full Stack Developer تبدیل شوید.
در سالهای اخیر، کتابخانهها و فریمورکهای مختلفی برای برنامه نویسی فرانت اند به وجود آمده و روز به روز بر تعداد آنها افزوده میشود. فریمورکهای انگولار (React ,Vue ,(Angular و… از جمله فریمورکهای محبوب جاوا اسکریپت هستند. به همین دلیل حوزههای بسیاری وجود دارد که میتوانید آنها را آموخته و به برنامه نویسی فرانت اند مشغول شوید.
بهتر است که ابتدا در یک زمینه مهارت کامل و بالا کسب را کرده و سپس به سراغ مبحث بعدی بروید. در نهایت اگر درمورد فرانت اند سوال و یا مورد مبهمی برای شما باقی مانده است، حتما از طریق دیدگاهها با ما در میان بگذارید.