قالب آماده وردپرس چیست؟
قالب آماده وردپرس به قالبی گفته می شود که توسط شخص یا شرکتی طراحی، کد نویسی و آماده سازی شده و معمولا توسط شرکتهای خاصی ایجاد و در ادامه پشتیبانی میشوند. دیگران هم برای استفاده از آنها کافیست که آن قالب ها را از سایت ارائه دهنده خریداری کرده و در سایت وردپرس خود نصب و راه اندازی کنند. البته قالبهای آماده رایگان هم بسیار زیاد هستند که باز هم توسط اشخاص یا شرکتهایی ایجاد و منتشر می شوند که طبیعتا از امکانات کمتری نسبت به نسخه های پولی برخوردار میباشند. ناگفته نماند که در بین قالبهای رایگان، قالبهای بسیار مفید و زیبایی هم معمولا دیده میشود.
انواع قالب آماده
قالب های آماده در دسته های مختلفی اعم از قالب های فروشگاهی، شرکتی، وبلاگی یا نویسندگی، خبری و… طراحی و کد نویسی میشوند و تعداد زیادی از آنها هم به صورت چند منظوره ایجاد شده اند که تقریبا هر نوع سایتی از جمله خبری، فروشگاهی، شرکتی و… را می توان با آنها راه اندازی کرد. معمولا امکانات زیادی در این نوع قالب ها گنجانده میشود که یک طراح سایت دیگر نیازی به اضافه کردن افزونه جانبی و… نداشته نباشد.
قالب اختصاصی وردپرس چیست؟
قالب اختصاصی هم همانطور که از نام آن پیداست، به صورت اختصاصی نوشته شده است. به عنوان مثال یک موسسه به دلایل مختلف اعم از امکانات مختلف، طراحی ظاهر متفاوت و… ترجیح میدهد طراحی سایت خود را به یک برنامه نویس بسپارد تا به صورت اختصاصی یک قالب برای سایت وردپرس آنها ایجاد نماید. البته قالب اختصاصی به این معنی نیست که قالب آماده چنین قابلیتهایی ندارد و در کل بحث ما در این مقاله نیز همین است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
حالا کدام، اختصاصی یا آماده؟
چیزی که زیاد به چشم میخورد و در طراحی سایت برای شرکتها مشاهده میکنیم، صاحبان کسب و کارها بیشتر ترجیح میدهند برای آنها قالب اختصاصی نوشته شود. به نظر بنده این یک باور غلط است و طبق تجربهی زیادی که طی سالها در این زمینه کسب کردم باید خدمت شما عرض کنم که استفاده از قالب اختصاصی را به هیچ وجه توصیه نمی کنم. البته برای این توصیه چند دلیل دارم که در ادامه اشاره خواهم کرد.
دو اصل بسیار مهم و حیاتی را باید در مورد قالب ها در نظر داشت: ۱-پشتیبانی قالب ۲- به روز رسانی های آینده قالب
بله، همانطور که همه میدانیم حوزه وب و اینترنت به سرعت در حال پیشرفتن به سمت جلو و به روز رسانی است و ناچاریم که سایت خود را به روز نگه داریم. در خیلی از موارد که طراحی اختصاصی قالب توسط فریلنسرها انجام میگیرد، طراح مورد نظر در قبال مبلغی، قالب را برای کارفرما ایجاد کرده و بعد از حدود نهایتا یکی دو ماه پشتیبانی (خیلی خوشبینانه یکسال پشتیبانی)، می بینیم که کارفرما میماند و یک سایت با قالب عقب افتاده که این قالب پس از مدتی دیگر به روز رسانی های وردپرس را جوابگو نیست. در نهایت هم بعد از گذشت مدتی ناچار میشود سراغ قالب دیگری برود و هزینه و وقت اضافه و…
دوستان همه میدانیم که وردپرس با زبان php دولوپ و راه اندازی شده و سالهاست که میبینیم مرتب نسخههای جدیدی از php توسط متولیان آن روانه وب میشود و برنامه نویسان نیز باید برنامه های خود را طبق قواعد و چهاچوب جدیدی که ارائه میشود، کد نویسی کنند. چه بسیار قالبهایی که دیدم به خاطر عدم سازگاری با php و آپدیتهای روز، از رده خارج شدند و افرادی هم که از آن قالبها استفاده میکردند مجبور به عوض کردن قالب شدند.
در قالب های آماده این مشکلات وجود ندارد یا اگر هم وجود داشته باشد به صورت کاملا انگشت شمار بوده که قطعا به چشم نمیآید. خوبی قالبهای آماده این است که یک تیم با بخشهای مختلف اعم از طراحی رابط کاربری، بکاند و … در کنار هم مشغول به کاراند و مرتبا در حال به روز رسانی قالب و رفع مشکلات احتمالی پیش آمده آن هستند. لااقل تمامی قالب های آمادهی قدرتمند و معروفی که در حال حاضر در بازار وجود دارند هر کدام دارای تیم قدرتمند و به روز میباشند.

در چه صورتی از قالب اختصاصی استفاده کنم؟
قالبهای آمادهی معروف و قدرتمند معمولا تمامی خواسته هایی که یک سایت باید لازم داشته باشد را در خود دارند و با کمترین تداخل کد، باگ و… کار میکنند. در صورتی معقول است که یک قالب اختصاصی از ابتدا کد زد شود که
- سایت شما کاملا خاص بوده که در قالب های آماده واقعا امکانات شما قابل انجام نباشد.
- اینکه تیم یا شخصی که برای شما قالب اختصاصی طراحی میکند باید تضمین پشتیبانی طولانی مدت مثلا بیش از یک سال بدهد.
- برنامه نویس قالب جزئی از تیم شما باشد که حالا حالاها قصد جدا شدن از شرکت شما را نداشته باشد :))
ولی هرچقدر هم که خواسته شما پیچیده باشد در قالب های آماده نیز قابل انجام است. ببینید دوستان اصلا لازم نیست که برای داشتن یک قابلیت خاص کل یک قالب از ابتدا نوشته شود. در قالبهای آماده یک تیم خلاق و حرفهای با کول باری از تجربه یک قالب مناسب سریع و مفید را از قبل برنامه نویسی و آماده کرده اند که می توانید به راحتی آن را در سایت خود نصب کرده و از امکانات حرفهای آن استفاده نمایید و در به روز رسانی های آینده سردرگم نشده و چالشی نداشته باشید. حال اگر قابلیت خاصی هم برای سایت خود نیاز دارید، همان یک بخش خاص را میتوان به صورت یک ماژول جدا یا مثلا یک افزونه جداگانه کد نویسی و به قالب اضافه کرد.
به همین راحتی!
جمع بندی
حالا یک جمع بندی سریع و خلاصه داشته باشیم. اگر پشتیبانی قالب و به روز رسانی های آینده برای شما مهم است و قطعا هم باید مهم باشد، بهتر است از قالبهای آماده استفاده کنید تا در آینده دچار مشکلات عدم سازگاری قالب و عدم به روز رسانی نداشته باشید و با خیال راحت هر زمان چالش و تحول جدیدی در وب بوجود آمد نگران غیرفعال شدن سایت خود نبوده و تنها با یک کلیک آپدیت جدید آن را در پیشخوان وردپرس خود دریافت نمایید.
حالا با این اوصاف به نظر شما عاقلانست که کلی هزینه طراحی و راه اندازی قالب اختصاصی را به یک برنامه نویس و طراح بدهیم که آیا کد نویسی درست و اصولی باشد یاخیر و یا اینکه معلوم نیست این قالب درآینده پشتیبانی شود یا خیر؟
نظر شما چیست؟ نظرات ارزشمند شما برای بنده مهمه حتما در زیر نظر خودتان را بنویسید.